torsdag 26 november 2009

JULGODIS

ROCKY ROAD
12 kakor
600 g mörk kvalitetschoklad 70 %
2 påsar dumlekola
2 nävar mini marshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter
Gör så här:
1. Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).
2. Blanda samtliga ingredienser.
3. Fyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.
4. När kakan har stelnat, skär upp den i stänger.
Gräddkarameller

Prova att laga egna hårda karameller. Lite pyssligt men oj, så gott!

ca 75 st
3 dl strösocker
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk smör

Gör så här:
Blanda alla ingredienserna i en vid tjockbottnad kastrull. Koka blandningen under omrörning tills den håller karamellprovet (några droppar av smeten som hälls i kallt vatten skall stelna och kunna brytas sönder). Koktid 15-20 min. Rör om då och då. Häll upp karamellmassan på en smord plåt. Låt massan svalna något så att den går att bearbeta utan att man bränner sig. Arbeta massan med stekspadar och dra den i luften tills den ljusnar något i färgen. Dra slutligen ut massan till en lång längd och klipp genast till karameller i önskad storlek.


SMÖRKOLA

Om det dröjer innan kolasmeten blir seg får man tåla sig. Förr eller senare blir det en kula!

60 st
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl ljus sirap
1 tsk ättikssprit (12%)
Gör så här:
Smält smör i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt övriga ingredienser. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet (ca 15 min. i en vid gryta eller ca 30 min. i en gryta med mindre botten). Häll smeten på en smord plåt. Låt den stelna något. Skär eller klipp i bitar. Förvara i kyl. Kulprov: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Kola-kulan ska vara fast till hård.


KNÄCK

En knäckfråga: När börjar julen? Jo, när det doftar knäck i köket.

75 st
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
1 dl skållad hackad mandel
2 msk ströbröd
2 msk smör
Gör så här:
Blanda grädde, sirap och socker i en tjock bottnad kastrull. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet för knäck (ca 15 min. i en vid gryta eller ca 30 min i en gryta med mindre botten.) Tillsätt mandel, ströbröd och smör. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara i kyl. Kulprov: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Knäck-kulan ska vara fast till hård.


LIMEKOLA

60 st
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
rivet skal av 2 lime
Gör så här:
Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Tillsätt grädde, socker, sirap och vaniljsocker. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten håller ett kulprov: häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en seg och ganska fast kula. Koktid ca 15 min i en vid kastrull eller ca 30 min i en kastrull med mindre botten. Smaksätt med lime. Häll upp smeten på en oljad plåt. Låt svalna och skär eller klipp i bitar. Slå in i papper och förvara kallt. Tips: Skal från en citron istället för två lime är också gott.


KNÄCKBRÄCK

80 st
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 dl rostade cashewnötter
1 dl hasselnötter
1 dl valnötter
2 msk smör
Gör så här:
Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad gryta. Koka utan lock, rör om då och då. Knäcken är klar när termometern visar 130° eller när smeten håller kulprovet: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast till hård. Koktid ca 25 min i en vid gryta eller ca 35 min i en gryta med mindre botten. Dela nötterna i stora bitar. Rör ner nötter och smör i smeten. Häll ut smeten på ett oljat bakplåtspapper. Låt stelna och dela i bitar med en vass kniv. Förvara i kyl.

2 kommentarer:

Maria J sa...

22 påsar dumlekola i först receptet. Bakar du till hela sverige eller? Ha ha

Malin Iveström sa...

Haha, nu är det ändrat. Vet inte varför det blev så knasigt... men mycket rocky road är gott:)