onsdag 23 juni 2010

3 goda midsommartårtor

MARÄNGTÅRTA
Marängbottnar:
6 st äggvitor
3 dl strösocker

Vit chokladmousse:
3 dl vispgrädde
200 gram vit choklad
2 st äggulor
1,5 l jordgubbar

1. Vispa äggvitor till hårt skum, häll i sockret lite i taget och vispa till
en fast maräng.
2. Rita två cirklar på ett bakplåtspapper, för att få en rund och fin
botten.
3. Fyll en stor spritspåse med marängen och spritsa ut efter cirkeln du
ritat. Gör samma sak med resterande maräng.
4. Grädda mitt i ugnen i ca 100 grader i ca 1 1/2 timme.

Fyllning:
1. Vispa grädden.
2. Smält chokladen i vattenbad eller mikro och låt den svalna något.
Vispa äggen lätt och rör ner den smälta chokladen
lite i taget och blanda tills det är slätt och glansigt.
Vänd ihop chokladblandningen och grädden och vispa tills allt är blandat.
Ställ den vita chokladmoussen kallt ett par timmar.
3. Mosa eller skiva 1/3 av jordgubbarna och täck ena bottnen. Spritsa
ut hälften av chokladmoussen över jordgubbarna. Lägg på den andra
marängbotten och spritsa ut resten av chokladmoussen.
4. Dekorera tårtan med hela eller delade jordgubbar.

JORDGUBBSMOUSSE TÅRTA
Jordgubbsmousse:
5 st gelatinblad
500 gram jordgubbar
3 st äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde

Vit chokladmousse:
3 dl vispgrädde
200 gram vit choklad
2 st äggulor

1. Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten.
2. Mixa jordgubbarna till en slät puré.
3. Vispa äggulor och florsocker fluffigt. Vispa grädden lös för sig.
4. Värm 1/2 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen,
lägg i dem och smält dem på svag värme.
Rör ner gelatinblandningen i resten av jordgubbspurén.
Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden.
5. Häll smeten i en form med löstagbar kant. Ställ formen i frysen minst
fyra timmar. Efter ca tre timmar kan du bre på den vita chokladmoussen.
6. Vispa grädden, smält den vita chokladen över vattenbad. Vispa upp
äggulorna och tillsätt den smälta chokladen lite i taget. Rör ner lite av grädden,
blanda sedan med resten av grädden. Bred vita chokladmoussen på
jordgubbsmoussen och frys en timma till. Garnera med hallon eller jordgubbar.



Hallonpannacotta paj
Pajdeg:
12 st digestivekex
75 gram smält smör

Fyllning:
3 st gelatinblad
3 dl vispgrädde
1 dl strösocker
250 gram hallon
200 gram philadelphiaost

färska bär, till garnering

1. Kör kex och smör i matberedare. Tryck ut blandningen i botten på en pajform eller en bakform med löstagbar botten. Låt stå i kylen medan fyllningen görs.
2. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
3. Häll grädde och socker i en tjockbottnad kastrull och sjud på svag värme
tills sockret har löst sig.
4. Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur och rör ner dem i grädden.
Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna något.
5. Mixa hallonen med mixer-stav eller i matberedare till en puré. Rör ner cream cheese och purén i grädden. Vispa till en slät kräm och häll den i pajformen.
6. Låt pajen stå i kylskåpet i minst 3 timmar eller tills den har stelnat. Servera med färska bär.

Inga kommentarer: