torsdag 8 juli 2010

FLÄDER

Idag har jag varit riktigt duktig.. bakat bullar och 3 sortes kakor samt gjort flädersaft som nu ska stå och dra sig i 3 dagar innan den är klar. Finns det nåt så underbart som fläder? Luktar ju himmelskt.. och så underbart att bara gå ut i sin egna trädgård och plocka för att sedan göra saft på, blandade även i lite krusbär denna omgången efter lite inspiration av Linas goda saft jag drack förra veckan.

Här kommer receptet på flädersaft:

50 Fläderblomsklasar
3 Citron
2 l Vatten
2 kg Socker
25 g Citronsyra
1 Krm natriumbensoat

Ta de nyplockade fläderblomsklasarna och lägg i en rymlig bunke. Öka ev antalet något om du vill ha mer arom i saften. Skiva citronerna. Koka upp vattnet med citronskivorna och sockret. Lös upp citronsyran i lagen och slå den över fläderblomsklasarna. Lös ev ett kryddmått bensoat i lagen innan den slås över klasarna, saften håller sig bättre då. Låt stå övertäckt i tre dagar. Sila upp saften på väl rengjorda flaskor och förslut dem genast. Fyll flaskorna ända upp och förvara dem mörkt och kallt, gärna liggande. Luft hindras då från att tränga in och därmed kommer inte mögelbakterier in i flaskorna. Har du plats i frysen kan du frysa saften, då behövs inget bensoat. Fyll inte flaskorna ända upp om du ska frysa saften.

Inga kommentarer: