fredag 16 april 2010

5 favorit recept



Silviakaka
5 ägg
4 1/2 dl socker
4 1/2 dl vetemjöl
3 1/2 tsk bakpulver
1 3/4 dl kallt vatten

Gör så här:
Vispa ägg och socker. Blanda i resten av ingredienserna och blanda i hop allt. Häll ut smeten i långpannan. Använd bakplåtspapper i botten, in i ugnen på 175 grader i cirka 30 minuter.

Kräm:
225 gr smör
2 1/4 dl socker
2 st äggulor
4 1/2 tsk vaniljsocker

Gör så här: Koka allt på svag värme i en kastrull. Häll ut smeten över kakan i långpannan och avsluta med att toppa med kokos. Låt krämen stelna innan ni delar upp kakan i lagom stora rutor. Går jätte bra att frysa denna kaka.

SNODDAS/KÄRLEKSMUMS

150 g smör eller margarin
2 ägg
3 dl strösocker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1 ½ dl mjölk
4 ½ dl vetemjöl

Glasyr:
50 g smör eller margarin
3 msk starkt kaffe (tips: blanda 3 msk vatten med 0.5-1 tsk nescafé)
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker

Garnering:
1-2 dl kokosflingorGör så här:
Smält smöret/margarinet och låt svalna.

Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kakao. Kakaon kan siktas om den är klumpig. Vispa snabbt ihop med elvisp.
Tillsätt sedan mjölk, vetemjöl och det smälta matfettet. Vispa försiktigt snabbt ihop till en jämn smet med elvisp på lägsta hastighet.

Bred ut smeten i en form ca 40 x 32 cm med minst 3 cm hög kant som du antingen smörjt med matfett och bröat med ströbröd eller kokosflingor eller också klätt hela formen med bakplåtspapper.
Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader i 10-15 minuter.
Gör glasyren. Smält smör eller margarin i en kastrull. Rör ner kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker till en jämn smet.
Bred glasyren över kakan medan glasyren fortfarande är varm. Strö över kokosflingor.
Låt stå och stelna. Skär kakan i fyrkantiga bitar.

DUMLEKAKOR
200 g matfett
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
12 st Dumlekolor
1 ask Noblesse (rosa)
folieformar

Gör såhär:
Blanda fett, mjöl, socker och bakpulver. Låt degen stå kallt i 30 min. Dela sedan degen i c:a 24 bitar och rulla till bollar. Tryck ner en halv kola i varje och täpp till så kolan omges helt med deg. Lägg i formen. Behövs ingen tillplattning för kakorna kommer att flyta ut i formen.Grädda mitt i ugnen, 200 grader i c:a 10 minuter.Ta ut kakorna och lägg på en bit Noblesse på varje kaka medan de fortfarande är varma så att chokladen smälter.Ställ sedan kakorna i kylen.


SNICKERSRUTOR


1 ½ dl socker
1 ½ dl ljus sirap
8 dl cornflakes
2 dl jordnötter
200 g jordnötssmör
200 g mörk blockchoklad
Gör såhär:
Koka ihop sockret med sirapen. Krossa cornflakesen och hacka jordnötterna till mindre bitar, blanda det i en bunke tillsammans med jordnötssmöret. Häll över sockerblandningen och rör om ordentligt. Bred ut massan på ett bakplåtspapper och lägg ett bakplåtspapper över och rulla över med en kavel för att få kakmassan platt.
Smält blockchoklad och bred över kakan, låt svalna och skär den sedan i bitar!
KOKOSTOPPAR

50 g smör
2 medelstora ägg
1 dl strösocker
200 g kokosflingorrivet
skal av 1 lime eller 1/2 citron

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret. Rör ihop ägg och socker i en skål. Tillsätt kokosflingor, limeskal och smör och rör ihop till en smet. Låt stå i 10 min så kokosflingorna sväller och kakorna blir extra toppiga och fina i formen. . Klicka ut smeten med hjälp av två skedar och forma till 15 stora eller 30 små toppar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 15 min för stora toppar och ca 10 min för små toppar.

Låt kakorna kallna. Doppa sedan den övre eller nedre delen av kakan i smält choklad. Ställ dem att stelna på bakplåtspapper.

2 kommentarer:

Jessica Håkansson sa...

Mums....he he...det här får man testa :)

Marita och Charlie sa...

Det roliga va att innan du la ut recepten hade jag tänkt på just tre av dem :) så tack! nu ska vi baka nån dag :)