lördag 21 augusti 2010

Marängtårta med kolasås


Marängbotten
5 äggvitor
2,5 dl socker

Sätt på ugnen på 200 grader
vispa äggvitorna fluffigt, rör i sockret. Smöra och mjöla en form med avtagbara kanter
När ungen är uppe i temperatur ställ in marängen och stäng av ungen. Låt den stå där inne i minst 5 timmar (ett tips är att baka kakan på kvällen och låta marängen stå i ugnen över natten)Öppna INTE luckan under tiden!!!

Dulce de leche (kolasås)
Köp en burk sötad kondenserad mjölk i affären, kolla lite extra så att burken är hel och fin för om man har otur kan burken explodera under kokningen om det är skadad.

Ta bort pappret runt konservburken och lägg den i en kastrull, fyll på med vatten så det täcker burken. Lägg på ett lock och låt koka upp. Se till att burken alltid är täckt med vatten och fyll på under kokningen.
Jag kokade min i 3 timmar, och då blev den ganska hård... man säger att man ska koka mellan 3-4 timmar. En öppnad burk går inte att fortsätta koka!!
Själva tårtan gjorde jag såhär:
blanda vispgrädde med några skedar dulce de leche så det blir en mer krämig kolasås. Bred över marängbotten, sedan på med vispgrädde, och skivade jordgubbar och eventuellt strössel!!

Inga kommentarer: